Radio Bergeijk

Kolom 1
Een column schrijven is lastig, een kolom nog veel moeilijker.
En vanwege de nieuwe vormgevers bij The Obzerver, heb ik mij ten doel gesteld zelfs twee kolommen te vullen. Beide blijven angstig leeg.

Wat is een kolom? En wat is er dan zo moeilijk aan? In een van de nieuwsbriefjes waarop ik ben geabonneerd, werd het als volgt uitgelegd: “We moeten nodig eens onze definitie van een column herzien. We dachten altijd: een column is een grappig (bedoeld) stukje. Geschreven door een columnist die zo scherp mogelijk uit de hoek probeert te komen en zijn (of haar) lezers in het beste geval aan het denken zet.
Het betreffende stukje gaat over Column X http://www.columnx.nl. De schrijver van dit stukje (Maarten Reijnders) gaat verder: “Bij dat laatste hebben wij zo onze bedenkingen. Iedereen columnist? Op internet kan het. Maar moet je elke column van elke Fred Internet die de wereld wat te melden heeft, ook meteen op een speciale site plaatsen? Het schrijven van columns is niet eenvoudig, kan de redactie uit eigen ervaring zeggen. (Twee jaar geleden probeerden we een tijdje elke week een column op de site van SmallZine te zetten. Een drama: we bleken veel te weinig originele meningen te hebben.)

Tja, daar zit wat in. Want na Maarten ook eens wezen kijken op Column X – en inderdaad: Het meest hoogstaande daar te vinden is hooguit een R E C E N S I E, beslist geen column dus. Dan resten er voor mij -geen schrijver in-de-dop- nu nog twee opties:
  1. Onbeschoft fulmineren tegen een gemeenschappelijke vijand en hopen daarmee reacties en het noodzakelijke wij-gevoel los te kweken.
    Dat het artikel in werkelijkheid nauwelijks iets voorstelt valt bij de lezer niet op vanwege het bij diezelfde lezer opgeroepen gemengde gevoel van opwinding, opgezweepte adrenaline ("Jaaa, hij zegt er tenminste iets van") en agressie ("Hang the b… bastards").
  2. Net doen alsof het een column betreft en bij gebrek aan een briljant idee een nietszeggende stelling poneren en daar vervolgens enige pagina's wijs over doorouwehoeren.

Van beide varianten zijn overigens prima voorbeelden te vinden, zeker ook op ons eigen BB, schrijver dezes doet daar graag aan mee (variant 1 wint wat mij betreft op alle fronten, met uiteraard “Leusden” als favoriet leidend voorwerp). Nee, of dan toch maar stiekum een recensie, bijvoorbeeld een beschrijving van mijn nieuwe -fully java- emailclient Polarbar (te downloaden van www.polarbar.org, werkt prima onder zowel Linux als W2K met uitwisselbare bestanden, reclame, reclame)?

  Kolom 2
Of zal ik reclame maken voor mijn favoriete programma van dit moment Radio Bergeijk (helaas op de middengolf en midden op de dag maar schrale troost - via www.vpro.nl/bergeijk ook in streaming audio te beluisteren, klik hier voor de laatste aflevering). Vooral het behang op deze site doet het prima, zo knus, zo huiselijk, zo gewoon.


Een vooral    l  e  g  e     kolom staart mij nog steeds brutaal aan.

fontkwastje Hop, dan maar even met een fontkwastje

eroverheen, grote halen, snel thuis. Productie moet er gemaakt, geen tijd voor kwaliteit en diepzinnige gedachten.

Zeggen we. En achteroverleunend kijk ik tevreden naar alweer een pagina.


Erik