Jamboree on the Air 1999
21 november 1999, 18:15


Dit jaar deed onze groep mee met de 42e Jamboree on the Air (JOTA). Dit wereldwijde scouting evenement heeft als doel het bevorderen van de contacten met andere scoutinggroepen. Met behulp van radio apparatuur wordt door een zendamateur contact gelegd met een ander station. Daarna neemt een scout de microfoon over en kunnen er allerlei wetenswaardigheden, spelideeën en ervaringen uitgewisseld worden. Dit jaar werd voor de 3e officiële keer ook de Jamboree on the Internet (JOTI) georganiseerd. Dit met hetzelfde doel, alleen dan via het wereldwijde computernetwerk internet.

Omdat je betere verbindingen kan maken als je antenne hoog boven de bomen zit werd er dit jaar een toren gepionierd.
Dit begon allemaal met het zagen van 8 bomen van 16 meter door kleine groep van rowans en stamleden. Nadat de bomen waren omgezaagd werden ze ontdaan van de zijtakken en de schors. De bomen werden naar het clubhuis vervoerd met behulp van een tractor met platte wagen en naast het clubhuis neergelegd om te drogen.
Twee weken voor de JOTA werden de 2 spanten voor de boventoren gesjord met een lengte van 14 meter. Die werden tijdelijk rechtop gezet naast het clubhuis. De volgende week werden op vrijdag de 2 ondertoren spanten uitgezet waarna de palen erin gelegd werden. Deze spanten bestonden uit twee staanders van 25 meter van aan elkaar gesteigerde palen van 15 meter met hierin dwarsbalken en diagonalen.

Op zaterdag werden deze spanten gemaakt door alle horizontalen vast te zetten met kruissjorringen en de diagonalen met vorksjorringen. Hier werd deze dag hard aan gewerkt door de verkenners, rowans, stam en leiding. Toen alle spanten klaar waren werd eerst het eerste ondertoren spant rechtop gezet met behulp van tirfors (een handmatige lier). Vervolgens de twee boventoren spanten en de antennemast en als laatste het tweede ondertoren spant.

Nadat alle spanten stonden werden deze gesteld zodat ze onder de goede hoek stonden en gingen er mensen de spanten in om de toren met horizontale en diagonale balken dicht te sjorren.
Zondag werd verder gegaan met het dicht bouwen van de ondertoren. Nadat de spanten van de boventoren ook gesteld waren werd vervolgens begonnen met het dicht bouwen van de boventoren. Toen beide torens klaar waren werd met behulp van tirfors de boventoren in de ondertoren gehesen en vastgezet met steigersjorringen. Het bovenste balkje zat op een hoogte van 33 meter boven maaiveld.

In de loop van de week is de toren constant bewaakt en werden er alvast voorbereidingen getroffen voor het hijsen van de antennemast. Op donderdag werd de antennemast omhoog gehesen en na meting bleek de antenne op een hoogte van 49 meter te zitten. Een record hoogte voor de RCG.

Vrijdag werden de rest van de voorbereidingen voor het weekend getroffen. Het clubhuis werd ingericht, de zendapparatuur en de computers klaargezet en de telefoonlijn van 400 meter werd uitgerold voor de internet verbinding.

Op vrijdagavond om 24.00 uur precies begon de openingsuitzending die door alle aanwezigen aandachtig werd beluisterd. Vervolgens werden er verbindingen gemaakt met andere scoutinggroepen via de radio en ook op internet was men druk bezig met chatten met andere scouts.

Zaterdagochtend was het tijd voor de activiteit van de bevers en de welpen. Zij hebben met koperdraad een spiraal gemaakt met een lampje dat ging branden als het metaal geraakt werd. Verder hebben zij ook achter de computers gezeten om te chatten en ook via de radio hebben zij samen met de zendamateur verbindingen gemaakt.

De gehele dag werd het clubhuis bezocht door belangstellenden en andere scoutinggroepen om onze toren te bewonderen en te kijken hoe het er aan toe ging met het zenden en internetten.
Zaterdagmiddag hadden de verkenners hun activiteit. Zij mochten de toren beklimmen om met eigen ogen de Amsterdam ArenA te bekijken. Verder hebben zij het soldeersetje "de Swing" in elkaar gezet, verbindingen gemaakt via de radio en gechat via internet.

De avondmaaltijd bestond uit een koud en warm buffet waarbij alles mogelijk was en de meest rare etenscombinaties werden uitgeprobeerd. Na de maaltijd werd verder gegaan met zenden, chatten en gezellig bijpraten onder het genot van een drankje en een hapje.

Ook op zondag ging men weer verder met zenden en chatten, maar helaas moesten om 13.00 uur de pluggen eruit omdat werd begonnen met afbreken van de toren. Dit ging in precies de omgekeerde volgorde als het bouwen. De boventoren werd echter helemaal afgebroken zodat er alleen nog 4 staanders stonden. Het laten zakken van de ondertoren spanten gebeurde deze maal het eerste stukje met dikke lijnen waarna we ze het laatste stukje hebben laten vallen.

Nadat zo ongeveer alle touwen opgeruimd waren en alle palen weer terug in het rek stonden zijn we gaan eten en onderwijl de video bekijkend die deze JOTA gemaakt was. Ook werd er nog even nagepraat bij het kampvuur dat ontstaan was door het opbranden van de afgekeurde palen.

Groeten,

Willem-Jan.