Sollicitatiesurvival is een bloedserieus spectakel

De jaarlijkse studentenactie van automatiseerder CMG vond dit jaar plaats in de Ardennen. De kennismaking van ICTstudenten met het bedrijf was dit jaar aangekleed als een tweedaagse survivaltocht, met overigens een stevige technologische component.

0p maandagmorgen. tijdens de tweede etappe van CMG's Survival of the Smartest, voelde bestuursvoorzitter Wout Koppers zich even Jean Marie Leblanc Als was hij de directeur van de Tour de France hing hij uit de volgauto om een groepje studenten op mountainbikes tijdens een pittige beklimming bemoedigend toe te spreken. Meer dan smerige blikken kreeg Koppers niet als respons. Het valt ook niet mee om tijdens zo'n fysieke inspanning de wellevendheid in het oog te houden. Bovendien zetten de vijf ploeteraars niet meteen hebben beseft dat de aanmoedigingen uit de mond kwamen van de hoogste baas van het bedrijf dat hen straks graag in zou lijven.
CMG heeft op het gebied van personeelswerving een reputatie op te houden. Van ballonvaarten tot sollicitatiegesprekken in een Hoge Snelheidstrein, niets is het bedrijf te dol om potentiéle medewerkers op een speelse manier met het bedrijf kennis te laten maken. Ook de jaarlijkse actie om in contact te komen met derde- en vierdejaarsstudenten in ICT-of aanverwante studierichtingen is inmiddels een traditie. Dit jaar koos CMG voor een heuse survivaltocht door het bos- en waterrijke gebied rond Coo in de Ardennen. In samenwerking met de Nederlandse buitensportorganisatie Club Activ werd een veelzijdig parkoers uitgezet, waarbij gehiked, gekanood, gefietst en getokkeld moest worden. Maar CMG zou CMG niet zijn als er niet ook een flinke technische component aan de zoek-en puzzeltocht zou zijn toegevoegd. ln het Outdoor Café, het plaatselijke basiskamp van Club Activ, richtten de automatiseerders een controlecentrum in, met onder andere een SMS-server.
Op de notebook van één van de spelleiders staan maandagmorgen de eerste SMSjes voor de deelnemers klaar. Buiten staan de studentengroepjes voor het terras van het café te wachten op het stag sein. Met, een enkele druk op de knop zet het controlecentrum de studenten aan het werk. Even later piepen de GSM-toestellen op straat.
cmg survival sukkels De coordinaten die de jonge mannen en vrouwen via SMS krijgen toegespeeld, worden onmiddellijk in het meegeleverde GPS toestel ingegeven, waarna de groepjes zich in rap tempo verspreiden, op zoek naar de opdracht die op de aangegeven locatie op hen wacht.
"Fanatiek, he". lacht één van de spelleiders, als we vanuit het café één van de groepjes in gestrekte draf voorbij zien komen. Die ochtend was tijdens het gezamenlijke ontbijt al gebleken dat de studenten de survivaltocht op leven en dood speelden. Na de zondag hadden diverse groepjes pittige protesten ingediend. Zo waren een paar slimmeriken er niet voor teruggedeinsd om onderweg andere groepjes te bellen en zilt uit te geven voor spelleiders. De nep-informatie die zij doorgaven had menig concurrent letterlijk het bos ingestuurd. Onverbiddelijk deelde de jury strafpunten uit.
Inmiddels komen in het controlecentrum de eerste SMS-jes binnen. `Den Haag' en 'Zoetermeer' - de groepjes dragen de namen van plaatsen met CMG-vestigingen in de Benelux - melden dat zij hun opdrachten hebben gevonden en geven via SMS antwoord op de gevonden vragen. Beiden antwoorden goed en krijgen onmiddellijk nieuwe coordinaten toegespeeld. Verder maar weer. De opdrachten die de teams moeren altvoeten, resten niet alleen de technische kennis - met vragen over beste der van de muis - maar ook de teamgeest. Zo mogen de spelers geblinddoekt en in teamverband trachten om een lang touw in de vorm van een perfect vierkant re leggen. Wie slaagt krijgt van de aanwezige spelleider het codewoord, dat via een SMS-je nieuwe coördinaten oplevert.
De `Survival of the Smartest' mag een spelletje lijken, maar niet alleen de studenten spelen het bloedserieus. Ook voor CMG gaat het uiteindelijk niet alleen om een leuke kennismaking met het bedrijf. Niet voor niets zijn aan de zeventien groepjes managers van het bedrijf toegevoegd. "We kijken natuurlijk heel goed wat voor vlees we in de kuip hebben", vertelt Menno Brandjes, directeur van een van de Rotterdamse CMG-vestigingen en voor de gelegenheid aan één van de groepjes toegevoegd.
Studenten die blijk geven uit het gewenste hout te zijn gesneden, worden nauwlettend in de gaten gehouden en kunnen binnen afzienbare tijd een uitnodiging voor een wat serieuzer gesprek tegemoet zien. Volgens adjunct-directeur Erna van Borggen hebben na eerdere studentenacties zo'n 50 procent van de deelnemers dergelijke uitnodigingen ontvangen.
Ook Menno neemt zijn taak zeer serieus. Na de eerste speeldag is hij tot in de kleine uurtjes met studenten aan de bar blijven kletsen. Dit mentaal masseren nart interessante kandidaten eist op maandag echter eert zware tol. De laatste opdracht - een afdaling langs eert tokkelbaan overwild stromendwater - Iaat bij dodelijk vermoeid maar lopen. Ja, CMG-ers gaan diep voor versterking van hun gelederen.


(uit: Automatiseringsgids - 13 juli 2001)